Het verhaal van Hengstenhouderij Van Langenhove

Het verhaal

Hengstenhouders, fokkers, handelaars, maar bovenal pioniers

Jozef & Arthur

Kort na 1900 was Jozef Van Langenhove boer aan Den Dries in Denderbelle (Oost-Vlaanderen). Hij had drie werkpaarden die elk jaar ook een veulen gaven. Zijn jongste zoon Arthur werd zijn opvolger op het gemengde bedrijf dat midden in het dorp tussen de burgerwoningen was gevestigd.

Arthur werkte en fokte met de paarden, maar ging niet met hen naar de prijskampen. Daar kwam verandering in toen hij in 1962 de merrie Bea van ‘t Langhof kocht en met haar naar de keuring in Deinze ging, alwaar Bea gelijk kampioene werd. Vanaf die tijd is Arthur gericht gaan fokken. Hij specialiseerde zich in de aankoop van veulens en achttienmaanders, die hij beleerde en daarna als goed gebruikspaard verkocht. [ ... ]

10 nationale titels

Een lange rij van kampioenen zal door geen andere fokstal van dit moment benaderd worden. In het verleden behaalde A. De Baene 7 titels en C. Peten 8, terwijl J. Hazard en A. Simoens beiden zelfs 9 kampioenschappen hebben verworven. De Van Langenhove’s schreven niet minder dan 10 titels op hun naam.

Eddy is op dit moment nog steeds de grote roerganger in Oost-Vlaanderen en verdient als vakman algemene erkenning en waardering.

Fragment uit het boek van Henk ter Agter - “Imponerende Belgische Trekpaard Fokstallen in heden en verleden”. De volledige tekst is in het boek te vinden vanaf pagina 159.

Stalbord van 't Langhof

Stal van ‘t Langhof

In het citaat hierboven weet gerenommeerd journalist en trekpaardkenner Henk ter Agter heel goed samen te vatten waar Stal van ‘t Langhof van familie Van Langenhove voor stond en staat. Op deze pagina's brengen we de geschiedenis van Hengstenhouderij Van Langenhove, fokstal van ‘t Langhof en hoe Eddy Van Langenhove op geheel eigen wijze als een pionier mag gezien worden in de moderne wereld van het Belgisch Trekpaard.

Talloze kampioenstitels prijken op het palmares van Stal van ‘t Langhof, een veelvoud aan paarden vond via hen de weg naar andere eigenaars om daar een succesvolle keuring- en/of fokcarrière uit te bouwen, ze waren pionier op het vlak van kunstmatige inseminatie en zoveel meer.

De eerste jaren was het toch een doolhof daarbinnen, maar na een tijd merk je de verschillen en kleine symptomen sneller, al is het toch bij elke merrie ook weer anders!
- Eddy Van Langenhove
Kwaliteit heeft en zal bij mij altijd primeren. Altijd. Er moet generaties ver kwaliteit zitten, met een eendagsvlieg ben je niks.
- Eddy Van Langenhove
Erfgoed Belgisch trekpaard
40 jaar Belgische trekpaardhengsten houden
Het is een hele mooie stiel, maar zonder passie hou je dit niet vol.
- Eddy Van Langenhove

Tekst : Eva De Smidt met grote dank aan Henk Ter Agter

Foto’s: archief fam. Van Langenhove, waaronder: Antoine Hallet, Eli Hutois, Hubert Peffer, Robert Piessens, Ton van der Weerden, Eva De Smidt, e.a.

Opmaak 2022 met aanvullingen waar mogelijk (2025).

Bronnen: Archieven De Paardenkrant & Landbouwleven • Ledenmagazines KMBT/VFBT/KVTH, inclusief artikels van Jan De Boitselier, Lutgarde De Greeff, Eva De Smidt en Ann Muys - en prijskampverslagen door Henk ter Agter, Leo van den Bulck en Eva De Smidt • Boek “Imponerende Belgische Trekpaard Fokstallen in heden en verleden” van Henk ter Agter • Overzicht hengstenlijnen door Leo van den Bulck